Trumptaal

Drogredenen zijn bedrieglijke, onjuiste of misleidende argumenten in een redenering. Bedrog dus. Maar, afhankelijk van je retorisch talent, smullen toehoorders er wel van. De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump blijkt een grootgebruiker.

Cirkelredenering (‘petitio principii’) waarbij een mening wordt gebruikt als argument. Trump: ‘De pers is zo compleet oneerlijk, jullie moesten eens weten. Echt, jullie hebben geen idee. De pers is echt heel erg oneerlijk.’

Valse autoriteit: Vietnamveteraan John McCain is volgens Trump geen oorlogsheld. ‘Hij zou een oorlogsheld zijn omdat hij gevangen werd genomen? Ik hou van mensen die niet gevangen worden genomen.’ Omdat Trump het zegt, is het zo. Tevens cirkelredenering.

Praeteritio: zeggen dat je iets niet zult zeggen (en het op die manier toch zeggen). Zo zei Trump in een tweet dat hij journaliste Megyn Kelly van Fox News ‘geen bimbo’ (dom blondje) wil noemen, ‘omdat dit niet politiek correct is’. Daarmee had hij haar dus alsnog zo genoemd.

De man, niet de bal, het argumentum ad hominem, beter bekend als ‘op de man spelen’. In het geval van Trump vaak een vrouw: tijdens haar kritische vragen zou bij diezelfde Megyn Kelly volgens Trump ‘bloed uit haar ogen en haar ‘jeweetwel’ komen’. Opgevat als verwijzing naar menstruatie.

Non sequitur (het een volgt niet het ander): ‘Het concept van de opwarming van de aarde is gecreëerd door en voor de Chinezen om ervoor te zorgen dat Amerikaanse fabrieken niet met ze kunnen concurreren.’

Hoor graag of je er nog meer kent. Maar als je Trump liever wil vergeten, snap ik dat ook 🙂

PS: Sommige uitspraken van Donald Trump lijken regelrechte leugens. Maar, taalkundige en framingexpert, George Lakoff, heeft daar een heel eigen kijk op. Hij noemt ze ‘justified belief’, een gerechtvaardigde overtuiging. Elke keer als Trump zegt ‘geloof me, want ik heb zelf..’ treedt bij zijn luisteraars een soort hersenreflex in werking. Je hoort Trump zeggen dat hij iets gelooft, dan wéét je: het hoeft niet waar te zijn. Maar tegelijkertijd accepteert je brein de uitspraak wel. Onbewust accepteren we direct dat Trump een goede reden heeft om dit zo te zeggen. Het is per slot van rekening zijn eigen ervaring. Alleen bewust redeneren kan deze reflex doorbreken, aldus Lakoff in zijn artikel Understanding Trump’s Use of Language.

Deel deze site! (Enne: dankjewel hè)

Plaats een reactie