Persbericht schrijven moeilijk? Zet je robot aan het werk!

Actievoerders in Groningen kunnen rustig gaan slapen. Er is nu een computerprogramma dat binnen een paar tellen na een aardbeving zelf een stukje tikt. Wie zei dat persberichten schrijven moeilijk was?

Quakebot is geen nieuw soort muesli maar een computerprogramma dat automatisch een nieuwsberichtje tikt als een seismograaf wilde bewegingen maak. Je kunt zelf instellen wanneer, bijvoorbeeld alles onder 12 op de schaal van Richter. En dan wordt het berichtje natuurlijk ook automatisch verstuurd. Zodat je als actievoerder in Schuddemaweer geen slaap tekort komt als dat midden in de nacht gebeurt.

Science faction
Vergezocht? Nope. Hoewel science fictionschrijver Philip K. Dick (Minority Report is echt de moeite) zou willen dat hij het had bedacht, hoort deze robotjournalist sinds deze maand tot de gewaardeerde medewerkers van de Los Angeles Times.

Cursus persbericht schrijven
De kop boven dit stukje valt niet echt onder de regels van beknopt schrijven. Dus Quakebot zou ‘m meedogenloos geskipt hebben. Hij is meer van het type dat wél heeft opgelet tijdens de cursus persbericht schrijven van Voor nieuws! Je leert er onder meer het ezelsbruggetje ‘Geef me de 5’:

  • Een goede kop is kort: 5 woorden max.
  • In de 1e alinea (de ‘lead’) staan de 5 W’s (en eventueel nog een ‘H’): wie, wat, waar, wanneer, waarom en – wie weet – hoe.
  • Beknopte zinnen: 15 woorden zijn echt genoeg.
  • 5 regels per alinea: wel een beetje afwisselen tussen lang en kort
  • 5 alinea’s: alleen als je veel hebt te vertellen, anders hou je eerder op

Braafste jongetje
Als braafste jongetje van de klas doet Quakebot natuurlijk ook aan bronvermelding in zijn historische nieuwsbericht van 17 maart: ‘this post was created by an algorithm written by the author.’

Moord en doodslag
Helemaal nieuw is de robotredacteur niet. Geestelijk vader Ken Schwenke bedacht 7 jaar eerder al het praktische The Homicide Report. Een site die automatisch nieuws genereert op basis van politieberichten. En voor wie een nieuwe woning zoekt: handig is ook dat je op wijkniveau kunt bekijken waar de meeste misdaden worden gepleegd.

Reclame
Correct een nieuwsbericht of persbericht schrijven is natuurlijk best een prestatie. Wie bij mij op cursus komt krijgt ook voorbeelden te zien dat dat niet zo vanzelfsprekend is. Maar omdat Quakebot een computerprogramma is, zal het bij brave berichten blijven. Bij persberichten gaat het nou juist ook om op een creatieve manier de aandacht te trekken. Een beetje ronkend formuleren, op een speelse manier inhaken op de actualiteit. Al die dingen die jouw bericht boven het maaiveld doen uitsteken. Wil ook jij weten hoe? Bel 06 491 39 667 of mail me dan: Ik help je graag verder!

Deel deze site! (Enne: dankjewel hè)

Plaats een reactie