Interviews: zwijgen is goud

Wie in het nieuws wil komen, moet weten hoe hij moet omgaan met journalisten. Dreigen om het opnameapparaat van een interviewer uit te zetten, is bijvoorbeeld niet zo’n handig idee. Alles wat je zegt, kan namelijk tegen je worden gebruikt. (Lees verder onder de afbeelding).

Robert Moszkowicz het interview met Volkskrant Magazine van 8 februari
Robert Moszkowicz het interview met Volkskrant Magazine van 8 februari

‘U hebt het recht om te zwijgen. Indien u geen gebruik maakt van dit recht, kan alles wat u zegt tegen u worden gebruikt.’ Klinkt bekend? Inderdaad, deze tekst hoor je vaak in Amerikaanse politieseries als waarschuwing aan de verdachte om zijn eigen glazen niet in te gooien. Doet hij dat toch, nou ja, dan is het zijn eigen schuld.

Cautie

Deze zogeheten ‘Miranda warning’ kennen we in Nederland ook, maar dan heet ‘ie ‘cautie’, Latijn voor waarschuwing. Dit stukje is bedoeld als cautie aan iedereen die een journalist wil spreken (en wie wil dat nou niet?).

Boodschap

De belangrijkste regel in het omgaan met journalisten is dat je vooraf wéét wat je wil vertellen. Dat heet in vaktaal, je ‘boodschap’. Die wil je kwijt. En alles wat je boodschap kan ondersteunen:

  • feiten;
  • (voor)beelden: foto’s, filmpjes;
  • quotes: liefst van onverdachte derden die je verhaal onderstrepen;
  • onderzoeksresultaten.

Daarmee vul je je boodschappenmandje waar je altijd op kunt terugvallen, zodat je nooit met je mond vol tanden komt te staan.

Niet doen

Bij deze communicatiecautie hoort ook dat je je mond houdt over dingen die je niet wil vertellen. En al helemaal over hoe een journalist zijn vak moet uitoefenen. Dat je hem van het stellen van ‘triviale vragen’ beschuldigt of het opnameapparaat van de interviewer probeert uit te zetten. Ex-advocaat Robert Moszkowicz had alleen al uit hoofde van zijn oude vak dus beter moeten weten toen hij Antoinnette Scheulderman de mond wilde snoeren tijdens haar interview voor Volkskrant Magazine van 8 februari.

Smullen

Het resultaat van zijn nogal primaire reactie is voor een journalist smullen: je hebt zelf ingestemd met een interview en dan mag, kan en zal – zeker in dit geval – alles worden gebruikt. Totdat de journalist weer is vertrokken, de telefoon ophangt of het stuk is gepubliceerd. Want nee, ook nog ná het interview dreigmailtjes sturen, is ook niet slim. Maar wel fijn spektakel voor de lezers.

Deel deze site! (Enne: dankjewel hè)

1 gedachte over “Interviews: zwijgen is goud”

Plaats een reactie