Het is echt een vak om moeilijke, complexe zaken in begrijpelijke woorden te vertellen. Dat vak beheerst niet iedereen. Ik verzucht wel eens dat het jammer is dat communicatie geen wiskunde is. Dan was het een kwestie van de juiste formule uit de kast trekken om een gegarandeerd goed persbericht te schrijven.
Maar wat een goed persbericht is, heeft ook te maken met een bepaalde gevoeligheid voor taal en wat nieuws is. Een deel kun je leren maar een ander deel is aanleg, ervaring en soms ook geluk. Dus wees bedacht op hulp van je (inhoudelijk) deskundige collega’s: feitelijk juiste informatie is nog geen informatie die communiceert. Hertalen moet je!
En soms zul je als communicatiemedewerker of persvoorlichter ook zendingswerk voor je vak moeten verrichten. Zul je angstige collega’s moeten geruststellen dat ze toch serieus genomen zullen worden, ook al heb jij hun jargon vakkundig om zeep geholpen. Allemaal voor de goede zaak, om door zoveel mogelijk mensen begrepen te worden.
Bonustip!
Deze raad geef ik je door van de tuinman die 1 keer per jaar het woest woekerend struikgewas bij ons komt kortwieken en in antwoord op mijn steeds weer verschrikte blik uitroept: ‘Snoeien doet bloeien!’ Zo is het maar net: ook teksten knappen vaak zienderogen op als je er de schaar in durft te zetten. Een goed persbericht hoeft niet compleet te zijn, het moet communiceren!