Wat bijna niemand je vertelt als je in de pers wilt komen, is dat je veel zult moeten bellen. Heel veel. Zelfs – en misschien wel juist – als je al een persbericht hebt verstuurd. Maar dan nooit vragen: hebt u het persbericht gekregen? Nooit! Immers: de tijd dat postkoetsen werden overvallen ligt alweer een poos achter ons. Hier de 10 tips + 1 waar je aan moet denken bij het ‘pitchen’ van je publiciteit.
Trouwens, voordat je aan de tips begint: bellen is niet altijd leuk. Ik weet er alles van. Het is ook arbeidsintensief. Maar je krijgt er een hoop voor terug: direct contact met de media. Je hebt ook een gelegitimeerd moment om alles aan een journalist te vragen: doorkiesnummer, mailadres, aankomende items, ontwikkelingen op de redactie… Als je het goed doet, en een echt gesprek weet te houden waaruit blijkt dat de journalist méér is dan een vinkje op je lijst, krijg je er betrokkenheid en begrip voor terug. En dat is heel wat waard op de lange termijn.
0. Spreek de waarheid, lieg nooit.
Spreekt voor zich, toch? Je kunt 1x liegen, daarna luistert niemand meer.
1. Zeg kort en duidelijk waar je voor belt.
Alleen al daarom is het verstandig om vooraf een persbericht te schrijven: de kop en de 1e alinea vormen de basis van je praatje.
2. Vraag NOOIT: ‘heeft u het persbericht gekregen?’
Doe alsof je neus bloedt en vertel wat je nieuws is. Dan hoor je vanzelf wel of iemand dat al in je eerder verstuurde persbericht heeft gezien. (Sorry journalisten, jullie weten zelf ook dat een beller hoe dan ook op meer belangstelling kan rekenen. Ook al zit je er niet altijd op te wachten).
3. Luister naar het antwoord en reageer daar op.
Voer een gesprek, je bent geen callcenterrobot.
4. Durf een vraag te stellen als je iets niet begrijpt.
Wie vraagt is ‘dom’ voor even, wie zwijgt dom voor het leven (Chinees gezegde).
5. Bel niet vlak voor een deadline.
Of juist wel als je denkt dat jouw nieuws echt nog kans maakt om meegenomen te worden… Anders: je krijgt meer aandacht als je buiten de journalistieke spitsuren weet te blijven.
6. Zorg dat je persbericht klaar staat voor de redacteur die je spreekt.
Zo kun je meteen boter bij de vis geven en verwijzen naar je eerdere telefoongesprek.
7. Achterhaal welke redacteur jouw onderwerp ‘in portefeuille’ heeft.
Degene die opneemt is lang niet altijd degene die inhoudelijk over jouw onderwerp gaat. Dié moet je natuurlijk wel hebben.
8. Ken de media die je belt.
Dat kost tijd, jazeker. Maar een journalist die weet dat jij zijn artikelen leest of zijn item hebt gezien, is net een gewoon mens; iets toeschietelijker omdat je moeite hebt gedaan. Bovendien: dan weet je van tevoren waarom jouw nieuws voor deze redactie interessant zou kunnen zijn. Je komt beter beslagen ten ijs.
9. Geen belangstelling? Praat verder over de dingen die komen gaan.
Zo merk je of vaker contact zinvol is en kun je de volgende keer terugkomen op jullie gesprek.
10. Vasthoudend zijn is goed, maar word geen stalker.
Je mag als een journalist best vragen wanneer hij iets met je nieuws gaat doen als hij enthousiast is. En bel dan gerust terug als er niks gebeurt. Maar als blijkt dat ander nieuws heeft gewonnen, ga dan niet zeuren. Alleen met nieuw nieuws, nieuwe kansen!
Heel veel succes/sterkte!
Met medewerking van Inge Klijn